Büyükşehir Belediyeleri Şehir Tiyatroları Çalıştayı başladı
İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları konut mülkiyetinde, “1. Büyükşehir Belediyeleri Şehir Tiyatroları Çalıştayı” başladı. Çalıştay, yerel yönetim tiyatrolarının hukuki desteğini güçlendirmeyi ve sorunlarına çözüm bulmayı amaçlıyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu öncülüğünde düzenlenen “1. Büyükşehir Belediyeleri Şehir Tiyatroları Çalıştayı” Tarihi Kömür Gazı Fabrikasında başladı. Üç gün sürecek çalıştaya 13 farklı büyükşehir belediyesinin genel sanat yönetmenleri, belediye bürokratları ve sanatkârları katılıyor.
‘Özel hukuk için çalışmak boynumuzun borcu’
Yerel yönetim tiyatrolarının sorunlarının masaya yatırılacağı çalıştayın ilk gününde konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Kurucu Genel Sanat Yönetmeni Yücel Erten, İzmir’in teşvikiyle düzenledikleri organizasyondan memnuniyet duyacaklarını belirtti. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer liderlik misyonunu üstlendi. Erten, yerel yönetim tiyatrolarının hukuki desteğini inceleyerek kısa, orta ve uzun vadede ortak sorunlara çözüm geliştirmeyi hedeflediklerini belirtti.
Belediye tiyatrolarını kapsayan bir kanun olmadığı için yönetmelikle analiz aradıklarını hatırlatan Erten, “Yönetmelik kaygan yerlerdir. İktidarın ve meclis çoğunluğunun anlayışına göre kolaylıkla değişebiliyor. İlerleme olduğu gibi gerileme de olabilir. Bazen sanatsal üretimden uzak, önceliklerini dikkate almayan çeşitli kalemlerin üstün kararları çerçevesinde çalışmak zorunda kaldığımız bir başka gerçektir. Bu nedenle özel bir kanuna dayalı yapılar için çalışmak önümüzde duran görevlerden biri olmaya devam ediyor. Bu çalışmaların burada bitmemesini, muhtemelen diğer şehirlerde de zaman zaman devam edecek yeni etapların olmasını temenni etmek istiyoruz.”
bir rehber olacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Şube Müdürü Özkan Ataklı da yaptığı konuşmada, 1. Büyükşehir Belediyeleri Şehir Tiyatroları Çalıştayı’nda belirlenecek yol haritasının önce yerel yönetimler bünyesindeki tiyatrolara sonra da ülke tiyatrosuna yön vermesini temenni ettiklerini belirtti. Özkan, her oyunun seyircisiyle buluşmasına kadar geçen sürecin mevcut mevzuatla birlikte güçler ve bilinmezliklerle dolu bir denklem haline geldiğinin altını çizerek, “İlk kez burada gerçekleştireceğimiz atölye çalışması değerli bir adım olacak. bu denklemleri çözmeye yönelik.”
Üç gün sürecek çalıştayın son gününde elde edilen bilgiler ışığında bir sonuç bildirgesi kamuoyuna duyurulacak.
Adana Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Ankara Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Antalya Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Denizli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Konya Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Ordu Büyükşehir Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları genel sanat yönetmenleri, belediye bürokratları ve sanatçılar katılıyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı