Diyanet’in kurban kesimi tebliği Resmi Gazete’de: Cezalara zam geldi
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ’i Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, il ve ilçelerde Kurban Hizmetleri Komisyonu kurulacak. Komisyon, 16 Haziran’da başlayacak Kurban Bayramı dolayısıyla şehirlerde kurban satış ve kesim yerleri tesis edecek, kesimler sırasında gerekli tedbirleri alacak.
İstanbul’a kurbanlık girişleri 1 Haziran’da başlayacak
Kurban satış yerleri, İstanbul’da Kurban Bayramı’ndan 15 gün önce, diğer illerde ise Kurban Bayramı’ndan 1 ay önce hazır hale getirilecek, bu tarihten önce kurbanlık hayvan girişine izin verilmeyecek.
Tebliğe göre İstanbul’a kurbanlık hayvan girişleri 1 Haziran’dan itibaren başlayacak.
Halk eğitim merkezlerinde 20 saatlik “Kurban Kesim Elemanı” yetiştirme ve geliştirme kursu düzenlenecek. Komisyon tarafından, kesim yerlerinin genel sağlık şartlarına uygun olup olmadığı denetlenecek.
Kurban kesimi sırasında yoğunluğu önlemek için randevu sistemi uygulanacak.
Kurallara uymayanlara uygulanacak cezalarda artış
Kurban kesiminde kurallara uymayanlara ceza uygulanacak.
Park, bahçe, cadde, sokak, bina önleri, meydan gibi umuma açık ve kurban satış ile kesimine uygun olmayan yerlerde bu tür faaliyetlerde bulunanlar ile kesime uygun alanlarda gerekli önlemleri almayanlara Çevre Kanunu’nun 20’nci maddesi gereğince 4 bin 810 lira idari para cezası uygulanacak. Geçtiğimiz yıl ceza miktarı 3 bin 36 lira seviyesindeydi.
Kurban kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atıklarını toprağa veren tesislere, Çevre Kanunu’nun 20’nci maddesinin (j) bendi gereğince; toplu kesimler için 464 bin 585 TL, bu fiilin konutlarda işlenmesi halinde 11 bin 540 TL idari para cezası Çevre Kanunu’nun 24’üncü maddesi kapsamında uygulanacak. 2023 yılında bu ceza miktarları sırasıyla 293 bin 188 lira ve 7 bin 283 liraydı.
Cadde, sokak ve parkları kurban kesim yeri olarak kullananlar ile kurban kesiminden sonra kan, atık ve iç organları sokak, cadde ve parklarda bırakanlara, yetkili birimlerce gerekli yasal yaptırımlar uygulanacak.
Hayvanları Koruma Kanunu’nun 12’nci maddesinin birinci fıkrasına göre, hayvanların kesilmesi, dini kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak, hayvanı korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek şekilde, hijyenik kurallara uyularak ve usulüne uygun olarak bir anda yapılacak. Hayvanların kesiminin ehliyetli kişilerce yapılması sağlanacak. Bu hükümlere aykırı hareket edenlere hayvan başına 10 bin 101 TL idari para cezası uygulanacak.
Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranan, acımasız ve zalimce işlem yapan, döven, aç ve susuz bırakan, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakan, bakımlarını ihmal eden, fiziksel ve psikolojik acı çektirenler 7 bin 216 lira idari para cezasına çarptırılacak. 2023’de bu ceza 4 bin 554 lira seviyesindeydi.